​​​​​​​Wel of geen middagdutje voor mijn peuter?

Voldoende en goed slapen is voor iedereen belangrijk, maar voor je peuter helemaal. Maar waarom precies? En hoe weet je of je kind op tijd naar bed gaat en genoeg slaapt?

Waarom slapen?

Je peuter leert elke dag veel nieuwe vaardigheden. Dit vraagt niet alleen veel energie, de hersenen van je kind moeten ook de mogelijkheid krijgen om alles te verwerken, nieuwe hersenverbindingen te maken en oude te versterken. Dit gebeurt allemaal tijdens de slaap. Zie ook een van onze vorige blogs hierover. (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3720176/nieuws/slaap_lekker_baby.html?page=0) Voldoende slaap zorgt er ook voor dat je kind zich goed ontwikkelt, goed groeit en overdag voldoende energie heeft.

Naar een goede nachtrust

Hoeveel slaap kinderen nodig hebben verschilt per kind en dat geldt ook voor het aantal slaapjes per dag. De meeste kinderen hebben aan het einde van hun derde levensjaar geen middagdutje meer nodig. Het is dan verstandig het middagdutje geleidelijk aan af te bouwen, bijvoorbeeld door het telkens een kwartier korter te maken. Breng je kind dan ‘s avonds wel wat eerder naar bed. Een andere manier om het middagslaapje af te bouwen is je kind om de dag ’s middags te laten slapen. Laat hem of haar bijvoorbeeld op de dag dat hij of zij naar de opvang gaat wel slapen, en de dag dat je kind thuis is niet. Bekijk zelf welke manier het beste werkt voor jouw kind.

Misschien heeft je kind geen middagdutje meer nodig, maar redt hij of zij het eigenlijk niet om de hele dag wakker te blijven. Dat wordt meestal duidelijk rond etenstijd; dan kan je kind hangerig en zeurderig worden. Dit kun je oplossen door een rustmoment in de middag te plannen, maar ook met een powernap van 20 minuten. Zorg er vooral voor dat je kind niet aan het einde van dag nog even een kort dutje doet. Grote kans dat hij of zij dan ’s avonds niet meer gaat slapen en een te korte nacht maakt.

Als je peuter tot tweeënhalf jaar in de avond problemen ervaart bij het in slaap vallen, kort dan het middagdutje niet in. Sla het middagdutje ook niet over in de hoop op een betere nacht waarin je kind doorslaapt. Als je kind oververmoeid gaat slapen, is de kans groot dat dit probleem alleen maar erger wordt. Leg je kind ’s avonds niet te laat in bed. Voor peuters die nog een middagslaapje doen ligt de ideale bedtijd vaak tussen 18.30 en 19.30 uur. Moeilijk in slaap vallen ’s avonds kan komen omdat je kind te laat naar bed gaat, er een duidelijke structuur ontbreekt, je kind oververmoeid is of dat hij of zij nog niet heeft geleerd om zelf in slaap te vallen. Consequent zijn is dus ook hier weer essentieel.

Wel of geen middagslaapje?

Een ideaal slaapschema voor peuters bestaat niet. Ieder kind is uniek. Gemiddeld heeft een peuter van twee jaar dertien uur slaap per dag nodig, inclusief middagslaapje. Een kind van drie heeft zo’n twaalf uur slaap per etmaal nodig. Zolang je kind ’s morgens makkelijk wakker wordt, zelfstandig in slaap valt, de nachten zonder problemen doorslaapt en overdag niet moe is, is er weinig reden voor een middagslaapje. Is je kind rond het middaguur hangerig, snel geïrriteerd en/of overprikkeld, dan heeft hij of zij mogelijk behoefte aan een middagslaapje.

Gemiddeld slaapschema voor peuters

Leeftijd                Dagslaap in uren             Nachtslaap in uren Totale slaap in uren

12-18 maanden                2,5                                         11                           13,5

18 maanden                     2,5                                         11                           13,5

2 jaar                                2                                            11                           13

3 jaar                                1,5                                         10,5                        12

 

Januari 2021 - slapende peuter Januari 2021 - slapende peuter