Enge dromen

Maak je geen zorgen als je kind af en toe een nachtmerrie heeft en dit hem of haar overdag niet belemmert

Midden in de nacht word je ineens wakker van een gil uit de slaapkamer van je kind, of je kind staat huilend naast je bed. Hij of zij heeft een nachtmerrie gehad. Dit komt bij veel kinderen voor en hoeft geen groot probleem te zijn. Dat neemt niet weg dat het wel prettig is voor je kind om weer rustig en met een veilig gevoel te gaan slapen, zodat jullie beiden ’s ochtends uitgerust aan de nieuwe dag kunnen beginnen.

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries zijn enge dromen die zich voordoen in de REM-slaap. Omdat deze slaapfase vaak plaatsvindt in de tweede helft van de nacht is dat ook het moment van de nachtmerries. Bijna elk kind heeft weleens een nachtmerrie. Oorzaken zijn vaak stress of angst overdag. Ook als kortgeleden een indrukwekkende situatie heeft plaatsgevonden, kan je kind dit verwerken in zijn of haar dromen. Dit kunnen vervelende situaties zijn, maar het kan ook om een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje gaan. Vooral gevoelige kinderen hebben daardoor sneller last van nachtmerries. Ook koorts, te veel of te laat eten, een te warme kamer of het gebruik van medicijnen kunnen nachtmerries veroorzaken.

Wat kun je doen?

Als je kind net wakker is vanuit een enge droom, zitten de beelden nog vers in zijn of haar hoofd. Jonge kinderen maken nog geen onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Hierdoor kan je kind oprecht erg angstig zijn, want de droom is voor hem of haar zojuist werkelijk gebeurd. Wat kun je doen?
- Blijf kalm en stel je kind gerust. Jouw kalme aanwezigheid helpt je kind zich weer veilig te voelen
- Leg uit dat je kind een nachtmerrie heeft gehad en dat het nu voorbij is. Vertel dat je kind weer veilig is, omdat gebeurtenissen uit de nachtmerrie niet in onze (de echte) wereld zijn gebeurd
- Neem de angst van je kind serieus. Zeg tegen je kind dat je begrijpt dat hij of zij bang is en geef ruimte voor zijn of haar emotie. Troost je kind door uit te leggen dat nachtmerries inderdaad soms erg angstaanjagend kunnen zijn
- Gebruik een beetje magie. De sterke verbeeldingskracht van kinderen kan je ook helpen je kind zich weer veilig te laten voelen. Maak bijvoorbeeld een monsterspray die alle monsters verjaagt. Je kind kan gebaat zijn bij een vast slaapritueel (voorlezen, dag doorspreken) of een ritueel om dromen te verjagen (blazen, een knuffel, een dromenvanger)
- Help je kind weer in slaap te vallen. Verander de stemming bij je kind door aan leuke dingen te denken en verzin daar samen een mooie droom bij.

Pedagogen raden af je kind in je bed te laten slapen na een enge droom. Hiermee bevestig je dat jouw bed een veiligere plek is dan zijn of haar eigen bed. Maak je geen zorgen als je kind af en toe een nachtmerrie heeft en dit hem of haar overdag niet belemmert. Is dat wel het geval en/of maak je je toch zorgen, neem dat contact op met je huisarts, een slaapcoach, opvoedkundige steunpunten zoals Centrum voor Jeugd en Gezin of een zelfstandig pedagoog.

Nachtmerries Nachtmerries